Ud fra en vurdering af patientens behov, ressourcer og prioriteringer tager patienten og den praktiserende læge stilling til, hvilke tilbud der er relevante.
Ud fra en vurdering af patientens behov, ressourcer og prioriteringer tager patienten og den praktiserende læge stilling til, hvilke tilbud der er relevante.
Tilfælde hvor henvisning til sekundærsektoren kan overvejes:
Muligheder for henvisning til psykolog med ydernummer efter vanlige kriterier, se www.sundhed.dk, søg på Tilskud til psykolog, og følg anvisningen derfra.
De relevante kategorier er følgende:
Er patienten terminalerklæret, kan der søges om vederlagsfri psykologbehandling med dækning af egenbetalingen i henhold til servicelovens § 122, se tekstforslag i bilag 3.
Er patienten terminalerklæret, kan der søges om vederlagsfri fysioterapi med dækning af egenbetalingen i henhold til servicelovens § 122, se tekstforslag i bilag 4.
Varierer efter geografisk område. Det kan være et tilbud i sekundærsektoren, via Kræftens Bekæmpelse (www.cancer.dk), REHPA i Nyborg (www.rehpa.dk) eller via kommunernes kræftrehabilitering.
Målgruppen for rehabilitering er patienter, der er i risiko for eller har fået nedsat funktionsevne som følge af en kræftsygdom eller behandlingen heraf (36).
Definition af rehabilitering
“Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er, at borgeren, som har eller er i risiko for at få betydelige begrænsninger i sin fysiske, psykiske og/eller sociale funktionsevne, opnår et selvstændigt og meningsfuldt liv.
Rehabilitering baseres på borgerens hele livssituation, og beslutninger består af en koordineret, sammenhængende og vidensbaseret indsats.” (37)
Kilde: www.sst.dk/publ/Publ2012/SYB/Kraeft/RehabPalliationForloebsprog.pdf
Udgangspunktet er en vurdering af den enkelte patients ressourcer og behov (90). I vurderingen anlægges et helhedssyn, der tager højde for fysiske, psykiske, sociale og eksistentielle/åndelige problemstillinger.
Det er vigtigt, at den praktiserende læge tager initiativ til at henvise de patienter, der har et behov for rehabilitering. Opgørelser viser, at der er patienter, der ikke får hjælp til et oplevet behov (13,38).
Som en del af Kræftplan IV er kommunerne forpligtede til at lave en behovsvurdering og tilbyde rehabilitering til den enkelte kræftpatient ud fra en henvisning fra praktiserende læge eller en genoptræningsplan og behovsvurdering fra sygehuset. Der er et rehabiliteringstilbud i alle kommuner. Tilbuddene varierer fra kommune til kommune. Der er desuden kommuner, hvor henvisning ikke er påkrævet.
Den praktiserende læge kan få et overblik over tilbuddene i de(n) kommune(r), som lægen samarbejder med på www.sundhed.dk, søg på Sundhedstilbud og følg anvisningen derfra.
REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, tilbyder rehabiliteringsforløb for borgere fra hele landet. Rehabiliteringsforløbet foregår i Nyborg og er del af videncenterets forskning i rehabilitering og palliation.
Ved behov for palliativ indsats er der især brug for samarbejde mellem den praktiserende læge, kommunen og evt. det palliative team. Der henvises til DSAM’s vejledning Palliation, 2014.
5 spørgsmål lægen kan stille til patienten, der ønsker at snakke om alternativ behandling:
Patient og pårørende kan finde vejledning på www.cancer.dk/alternativ