Kvalitetssikring og indikatorer
For at sikre kvaliteten af den fremtidige behandling af patienter med funktionelle lidelser er det afgørende, at der etableres et velfungerende samarbejde imellem almen praksis, psykiatrien og de sociale myndigheder. Det gælder såvel overordnet, hvor man bør følge et stepped care-princip med indbygget supervision, som i de konkrete patienttilfælde, hvor patienten bør sikres et sammenhængende forløb.
Der er ikke udviklet kvalitetsindikatorer for opsporing, udredning eller behandling af funktionelle lidelser. I den kliniske dagligdag kan spørgsmål vedr. symptomer og helbredsangst i CMDQ-spørgeskemaet (se blåt lamineret ark) anvendes til monitorering. Man kan desuden anvende forbrug af sundhedsvæsenets ydelser som en markør for patienter med svære funktionelle lidelser, idet nogle af disse har et højt forbrug af ydelser. Endelig tyder en ny undersøgelser på, at det kan være brugbart at have særlig opmærksomhed på patienter, der har haft og søgt læge for 3 eller flere forskellige symptomer indenfor et halvt år 148.
På baggrund af ovennævnte har DAK-E udviklet to kvalitetsrapporter, som er relevante for denne vejledning:
- Hyppige brugere (en rapport til alle)
- Multiple symptomer og funktionelle lidelser (en rapport til sentinellæger)
Anonymiserede rapporter kan ses på www.dak-e.dk under datafangst-demo.
Du finder dine egne rapporter på www.dak-e.dk: DINE KVALITETSDATA
Implementering af vejledningen i klinisk praksis
Et første skridt til at skabe bedre forhold for patienter med funktionelle lidelser er at integrere denne vejledning i praksis og formidle den til relevante samarbejdspartnere. Heri kan indgå forskellige uddannelsestilbud:
- Der er i samarbejde med Lægeforeningen lavet et e-læringsprogram om funktionelle lidelser.
- Der foreligger et velbeskrevet kursuskoncept, hvor man går i dybden med udredning og behandling af funktionelle lidelser ved brug af TERM-modellen, og hvor læringsmetoder i form af formidling, refleksion, øvelser og videosupervision anvendes 149.
- Der findes ekspertise på området bl.a. ved Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital. Man vil her kunne få yderligere informationer samt kontakt til undervisere i hele landet (www.funktionellelidelser.dk).
- Kvalitetsrapporter fra DAK-E kan anvendes til læring såvel i egen praksis som i den decentrale gruppebaserede efteruddannelse.
Udover tilbud målrettet funktionelle lidelser, findes en række generelle kurser om kognitiv adfærdsterapi mv., som kan være relevante.