Hvert år får over 9.000 danskere et AMI for første gang, og iskæmisk hjertesygdom fører til ca. 25.000 indlæggelser om året på danske hospitaler www.HjerteTal.dk/.
Iskæmisk hjertesygdom er den enkelte sygdom, som er årsag til flest dødsfald i Danmark. Bedre forebyggelse, bedre akutbehandling og bedre efterbehandling af patienter med AMI har mere end halveret den aldersstandardiserede dødelighed af iskæmiske hjertesygdomme for +35-årige mænd og kvinder fra 1990 til i dag. Mere end 150.000 danskere lever i dag med iskæmisk hjertesygdom. Disse skal følges livslangt, idet effektiv sekundærprofylakse kan reducere risikoen for senere kardiovaskulære hændelser hos disse personer.
God håndtering og efterbehandling af et akut myokardieinfarkt skal sikre en bedre overlevelse og øget livskvalitet hos disse patienter, og det kræver en multidisciplinær indsats i form af livsstilsintervention, risikofaktorreduktion, hjerterehabilitering og medicinsk sekundærprofylakse.
Patienter henvises enten akut ved ustabil angina eller via almindelig henvisning mhp. udredning af stabil angina pectoris. Afhængigt af angina-klassifikation, alder og køn samt øvrige risikofaktorer kan patientens a priori-sandsynlighed for iskæmisk hjertesygdom vurderes, og videre udrednings- og behandlingsstrategi i hjertemedicinsk regi kan planlægges.
Husk at kommunen har tilbud til hjertepatienten − enten i form af et specifikt forebyggelsestilbud eller et mere individuelt tilbud efter en afklarende samtale. Du kan finde tilbuddene via https://www.sundhed.dk/borger/guides/sundhedstilbud/
Medicinsk behandling
Den medikamentelle behandling af AMI indledes som hovedregel under indlæggelse.
Patienter med AMI skal tilbydes medikamentel behandling i form af:
- antitrombotisk behandling
- kolesterolsænkende behandling
- betablokerende behandling
- evt. supplerende medikamentel behandling af hypertension, angina pectoris, hjerteinsufficiens og/eller arytmi.