Perifer arteriel sygdom (på engelsk: peripheral arterial disease (PAD) er en sygdom, der hovedsageligt skyldes aterosklerose med forsnævring eller aflukning af arterier. Der er definitorisk tale om arterier, der forsyner under- og overekstremiteten, i daglig praksis langt overvejende fra infra-renale aorta og perifert.
Det er estimeret, at omkring 50.000 danskere har asymptomatisk sygdom, og 50.000 har symptomgivende underekstremitetsiskæmi. Prævalensen stiger betydeligt med alderen og er angivet til 2 % blandt 50-60-årige og 6-7 % blandt 65-75-årige. Epidemiologiske studier har vist, at efter 5-10 år har 70-80 % af patienterne uændrede symptomer, 20-30 % har forværring af symptomer, og < 5 % bliver amputeret.
Perifer arteriel sygdom er en indikator på udbredt aterosklerose og er forbundet med en ca. 3 gange øget forekomst af myokardieinfarkt og apopleksi. Sammenholdt med alders- og kønsmatchede kontrolpersoner er PAD forbundet med en 2-3 gange øget mortalitet.
Behandling af PAD kræver en multidisciplinær indsats, hvor gangtræning, rygestop samt medicinsk behandling med trombocytfunktionshæmmer og statin bør anbefales til alle.
Formålet med behandling af patienter med PAD er:
- symptomlindring samt at nedsætte risikoen for aterosklerotisk progression til kritisk iskæmi
- at nedsætte risikoen for øvrige kardiovaskulære komplikationer til den udbredte aterosklerose.
Behandlingen er således rettet mod:
- behandling af bensymptomer: gangtræning, farmakologisk behandling
- risikofaktorreduktion: rygeophør, behandling af dyslipidæmi, hypertension og diabetes, kostvejledning
- antitrombotisk behandling
- antiiskæmisk behandling
- sårbehandling.
Patienter med kritisk (hvilesmerter eller sår/gangræn) og akut iskæmi skal altid henvises akut/subakut til karkirurgisk vurdering. Ved mindste tvivl kontaktes karkirugisk afdeling telefonisk.
Patienter med nedsat gangdistance, hvor risikofaktorreduktion og gangtræning ikke har hjulpet tilfredsstillende samt patienter med svært nedsat gangdistance eller arbejdstruede patienter henvises til ambulant vurdering på karkirurgisk afdeling.
Anbefalinger i dette kapitel omfatter alle patienter med PAD, idet efterbehandling af patienter, som er opereret for PAD, også indbefatter forebyggende behandling.
Grundlæggende kan det anføres, at sekundær profylakse til patienter med PAD i høj grad er identisk med den, der tilbydes patienter med myokardieinfarkt.