Patienter med KOL lider under betydelige symptomer, oftest er disse dårligt erkendt og derfor dårligt lindret. Palliation som behandlingstilgang bør ifølge Sundhedsstyrelsen starte ved diagnosen, hvis der er betydende symptomatologi. Palliation og rehabilitering har et stort indholds- og tidsmæssigt overlap, hvilket er forsøgt illustreret i figur 6. Udover fokus på medicinsk symptomkontrol er der også behov for at være opmærksom på patientens og de pårørendes ønsker, forestillinger og frygt. Henover sygdomsforløbet ændres indhold i samtaler og behandling i takt med, at sygdommens betydning for patienten og dennes omgivelser ændrer sig. Der er et stort umødt behov for og ønske om at drøfte den sidste tid.
For at imødekomme den svært symptomatiske patients behov skal sundhedsvæsenet tilbyde en tværfaglig, teambaseret samt patient- og pårørende-involverende tilgang. For en mindre gruppe patienter med KOL vil der være behov for højt specialiseret palliativ indsats, som vi i dag kender fra patienter med cancer. Dette tilbud er ikke til stede i dag i tilstrækkelig grad – men udviklingen går i retning af dette, se fx Dansk Lungemedicinsk Selskabs klaringsrapport 132.
I overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens Anbefalinger for den palliative indsats 133 tilbydes palliation ud fra behov snarere end ud fra diagnose, og palliationen igangsættes tidligt i patientforløbet, ikke først når kurativ behandling af grundsygdommen er opgivet. Se også vejledninger.dsam.dk/palliation/
WHO 2002:
Den palliative indsats har til formål at fremme livskvaliteten hos patienter og familier, som står overfor de problemer, der er forbundet med livstruende sygdom, ved at forebygge og lindre lidelse gennem tidlig diagnosticering og umiddelbar vurdering og behandling af smerter og andre problemer af både fysisk, psykisk, psykosocial og åndelig art. 133
Der er sket et paradigmeskift, idet indsatsen er gået fra at være lindring af uhelbredeligt syge til at være lindring af alle patienter med symptomatisk, livstruende sygdom. I stigende grad vil der derfor være et tidsmæssigt og indholdsmæssigt overlap mellem lungerehabilitering og palliativ behandling 133. I den nye definition af lungerehabilitering fra ATS (American Thoracic Society) og ERS (European Respiratory Society) indgår symptomvurdering, livskvalitets- og sundhedsfremmende adfærdsændringer som succesparametre for rehabiliteringen. Således er den nye definition:
Pulmonary rehabilitation is a comprehensive intervention based on a thorough patient assessment followed by patienttailored therapies, that include, but are not limited to, exercise training, education and behavior change, designed to improve the physical and psychological condition of people with chronic respiratory disease and to promote the long term adherence to health- enhancing behaviors. (Singh 2013 134.
Figur 6 beskriver den kombinerede indsats i lungerehabilitering med fokus på træning, undervisning og adfærdsændring samt den palliative indsats med fokus på symptomkontrol livskvalitet og inddragelse af de pårørende.