Patienter med KOL bør stratificeres mhp. allokering til den mest hensigtsmæssige forankring til enten almen praksis eller til hospitalet. Stratificeringen er ikke nødvendigvis endelig, da tilstanden kan forbedres, stabiliseres eller forværres. Den enkelte patient bør inddrages i de konkrete overvejelser, hvor afgørende faktorer er hyppighed af eksacerbationer, nylige ændringer i medicin, patientens funktionsniveau, motivation og netværk i forhold til transporttid samt realistiske patientrelevante ønsker og behandlingsmål.
For at få en optimal ressourceudnyttelse er der som led i regionernes forløbsprogrammer for KOL aftalt en rollefordeling mellem de tre parter således, at de mindst syge patienter følges i almen praksis og rehabiliteres i kommunerne, mens de mest syge patienter følges og rehabiliteres i hospitalsregi. I nogle regioner er al rehabilitering placeret i kommunerne, hvilket især kan være hensigtsmæssigt ved store køreafstande.
De regionale forløbsprogrammer afviger en smule fra hinanden, men de har alle taget udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefaling og opdateringen af GOLD-dokumentet. Stratificering af KOL-patienten baseres på GOLD stadie A-D.
Der kan være lokale aftaler i hver region, der understøtter almen praksis i rollen som tovholder, fx i forbindelse med opfølgende hjemmebesøg eller den palliative indsats.
Man har i dag medinddraget andre sygdomskarakteristika, herunder graden af åndenød, antallet af eksacerbationer, tilstedeværelse af hypoxi, ernæringsstatus og komorbiditet, således at stratificering er i god overensstemmelse med tankerne i GOLD 2017-opdateringen.
Specielt bør patienter med følgende karakteristika oftest tilknyttes lungemedicinsk ambulatorium – i hvert fald for en periode:
- Flere indlæggelseskrævende eksacerbationer
- Hypoxi < 92 % eller hjemmeilt-behandling
- BMI < 20
- Betydende komorbiditet (bronkiektasier, hjerteinsufficiens m.m.)
- Problemer med inhalationsteknik
- Behov for individualiseret behandling udover som beskrevet i tabel 4.
Ambulant opfølgning
Ideen med KOL-forløbsprogrammer er bl.a., at patienten ikke kun ses i forbindelse med en eksacerbation, hvor fokus er den akutte behandling, men også i stabilfasen med fokus på den langsigtede behandlingsplan, palliativ samtale og tiltag.